Ida -

Alla inlägg under januari 2010

Av Ida - 25 januari 2010 10:37

Helgens strapatser har inneburit tåg, metro, promenader och fantastiska vyer! Vi har hunnit med mycket, väldigt mycket!

På fredagen så möttes vi i Lausanne för att ta tåget till Paris! Vi åkte i några timmar och vid 23.30 så kom vi till Paris. Då tog vi en taxi (vi fick leta reda på var vi skulle på en vägkarta taxichaffisen hade... ) och påväg till hotellet så åkte vi förbi Moulin Rouge!! Det var minst lika vackert i verkligheten som på filmen!! Men jag fick ingen bra bild på det med kameran. Vi åkte ju som i en taxi också. Men det var vackert! Dock är det inga kvarter man vill vara i som svenska på kvällen.. Inte överhuvudtaget egentligen. (Sexkvarter kan man kalla det också.)

Vi började lördagen med att bege oss mot Katakomberna för en rundvandring. Vi hittade museumet/ingången och ställde oss i kö. 4 euro sedan var vi inne. Nerför en trappa och sedan en lång prmenad under jord för att komma fram till de underjordiska gravarna. Meter efter meter med uppradade skellet och kranium. Jag kan inte förstå hur många som ligger begravda därnere! Ruskigt många i alla fall!!


Sedan begav vi oss mot "centrum" för att gå och kolla på Louvren. Metron gick jättesmidigt och var jättelätt att hitta! Det svåra var att veta vilken uppgång man skulle gå för att hitta ut. Men vi gick aldrig vilse!

 Vi gick aldrig in i Louvren för vi (jag) ansåg att det skulle ta för lång tid. Istället åkte vi till området där katakomberna var. Där letade vi en butik som vi blivit tipsade om. Men vi hittade inte den. Däremot så hittade vi lite andra affärer samt ett ställe där vi kunde äta! Jag och E delade typ på en kyckling. Efteråt blev det efterrätt och jag tog Créme Bruleé. Ett måste i Paris? Nu har jag smakat det i alla fall!

Sedan åkte vi in för att shoppa litegrann.. blev lite mer än väntat. Men vi hittade inte lyxgatan..

Då det mörknat så tog vi metron mot Eiffeltornet. Vi kom upp på allen som leder rakt över Seine och igenom tornet. Det var väldigt vackert då det var upplyst på kvällen. På heltimmar så börjar den dessutom glittra! Men det fick jag ingen bild på..

  


Det var regnigt och grått väder hela helgen. Som tur var så var det inte dimmigt så vi såg ändå allt rätt bra!


Sedan åkte vi taxi förbi de fina kvarteren. Där de hade Gucci, Armani och massor med andra märken! Glamouröst..


Vi spenderade hela kvällen på hotellet framför tvn och NRJ music awards! Yeeey


Söndagen så "försov" jag mig. E var duktig och gick upp och så. Men jag drog mig lite länge.. Då åkte vi till Chatelet och promenerade till Notre Dame. Jag hade förväntat mig megalång kö, som det var då jag var där för mer än 10 år sedan. Det gick in en grupp just då vi kom så vi stod först i kön! Dessutom var det gratis för europeiska medborgare under 26 år! Gratis för oss alltså!! Vi gick uppåt i ena tornet, gick efter sidan och in i klocktornet, sen så gick vi ändå upp i det södra tornet. Och sedan ner igen för de slitna trapporna.  Där uppe så skymtade den vackraste utsikten i Paris. Dessutom är ju dekorationen på kyrkan MAGNIFIK! (och vilken fotograf jag är!!)


  


Då vi kom ner så gick vi direkt in i kyrkan. Och mässan skulle just börja, så vi såg då biskoparna gick med sån där rökslunga och det var häftigt! Vi gick runt i "besöks"delen. Kollade på de vackra glasfönstren och så lyssnade jag med ett halft öra på mässan. Det var flera biskopar som pratade på flera olika språk, bland annat en (väldigt) ung engelsman! Mäktigt var det! Sedan skulle vi gå till ett Café som vi ville fika/äta på. Vi gick dit men insåg att det var ganska dyrt.. Så vi skippade det. Vi åkte istället mot Montmartre och Sacre Coeur. Vi satte oss och åt på restaurangen i hörnet mot kyrkan. Sedan gick vi ner för att ta en närmare titt på Moulin Rouge. Det var ju inte alls lika pampigt på dagen. Men kvarnen lyste och snurrade. Sedan kom vi på att vi ville ha en crêpe. Men vi (jag) hittade inget ställe som dög för mig.. Så vi skulle gå över vägen. Det var röd gubbe (som för övrigt INGEN i Paris bryr sig om) så vi väntade. Vi är ju lite duktiga i alla fall. Polisen som stod och patrullerade i korsningen kollade på oss som om vi var födda på Pluto. Han vinkade frenetiskt oss över vägen. Mot röd gubbe. Men visst går polismans tecken före allt annat? Eller hur var det ;P


Vi hade några timmar att fördriva så vi gick upp mot Sacre Coeur igen. Köpte en Crêpe på hörnet och gick upp mot kyrkan. Många trappor. I ena blir vi påflugna av några försäljare som ville sälja armband. Jag blir förbannad. Tror de att jag vill köpa om jag känner mig påhoppad? Som tur var så överlevde vi killarna. Vi gick upp. Ända upp. Och längst upp fanns den bästa levande statyn som jag någonsin sett. Eller han var ingen staty. Han var en manlig älva (alf?) som spelade och dansade och var allmänt nästan lika stor publikmagnet som kyrkan. Och jag lyckades med en bild!!


  


Sedn gick vi ner till metron och åkte mot tåget med destinatiton Bern. Då var den sagolika helgen över. Och vi hann med allt utom möjligen triumfbågen. Men den tar vi nästa gång!



Men hotellet var jättebra. Trappuppgången samt hissen var schaskiga men rummet var över ALL förväntan! Nyrenoverad toalett och rum. Sängen var ett fluffigt moln och jag svävade i drömmarnas värld. Jag sov väldigt väldigt skönt! Ett riktigt bra boende-tips om ni ska till Paris! Lite avsides men metron går från samma kvarter! Och det var billigt, 118euro för två personer två nätter. Dessutom är taxin i Paris billig. För 18euro tog taxin oss mellan Gare du Lyon och bortanför Montmartre, alltså genom i princip hela Paris. Så tveka inte att ta taxin!!


Jag hade en helt underbar helg i alla fall! Tack E för att du följde med!!



Kramhej 

Av Ida - 24 januari 2010 23:49

Är tillbaka efter en ENASTÅENDE helg i Paris!


Ååh, vad många upplevelser jag varit med om i helgen alltså! mer info kommer inom kort.. Jag har knäppt många riktigt bra bilder också!


kramhej

Av Ida - 22 januari 2010 13:46

Jag hade köpt varsin present till I och M. De som håller i au pairträffarna och som har räddat min höst! Utan dem vet jag inte vad jag skulle ha gjort!


Både blev jätteglada över det dem fick! M fick "Norrlandsparlörs-handduk". Hon är från Malmö. Hon tyckte det var jätteroligt! Och hoppas att hon använder den!

I fick ett tennarmband av mig. Och hon blev riktigt riktigt glad! Hon hade ett sånt för jättelängesedan som hon hade nött ut. Och det passade! Åh jag blev så glad över att de blev så glada.

Och så sa dem att jag kommer vara saknad. Men dem kommer vara ännu mer saknade!! av mig!

Dem har som blivit mina extra mormödrar! Men ingen kan ersätta min riktiga mormor!

Jag ska fortsätta skriva brev/vykort till dem har jag tänkt.. Och så kanske jag åker och hälsar på någon gång ;P Haha


Nu har jag i alla fall packat klart inför Paris! I en ryggsäck.. Men man behöver inte så mycket för en helg! Och vi bor ju på hotell så vi behöver ju inga lakan och sånt heller!


Nu ska jag bara göra matsäck och kolla att jag har alla värdehandligar med mig.


Kramhej

Av Ida - 22 januari 2010 13:33

jag är förmodligen den mest egoistiska au pairen norr om ekvatorn. Eller i hela vintergatan.

Igår så var det den sista au pairträffen som jag kunde vara med på.

U hade just kommit hem med S som varit på hip hop. Nu skulle bara J komma ner så U kunde skjutsa S och J till gympan. U ropar ner J. OCh så hör vi bara ett PANG. Ett extremt högt läte i alla fall. tyst i några (väldigt långa) sekunder. Sedan kommer skriket. Som är ännu högre än dånet från fallet. MAAAAAMMAAAAAAAAA!!!!!!!!

J hade en hävstånd som var spänd i dörröppningen till hennes rum. Hon brukar "träna" lite i den och ja ha roligt. Hon skulle göra som hon gjort några gnåger innan. Ta fart, ta i stången, svinga sig ut och hoppa ner på fötter. DOck så hände det som inte får hända. Hävstången lossnar och J faller pladask på rygg och slår i huvudet. Det är den smällen vi hörde. Vi springer upp snabbare än blixten och jag ner igen för att hämta kylpåsar. Hon skriker hela tiden och klagar på smärta. Sedan lugnar hon ner sig. (jag tror att hon tappade andan också..) Efter ett tag bestämmer U sig för att ta med J till sjukhuset. J är riktigt ledsen och säger att hon inte kommer ihåg något. Jag tänker typ, hallå, smärta har väl ingen dött av.. typ. men det är inte ngon bra au pair-mentalitet.


I alla fall. R var på jobbresa i Sverige. Och jag skulle på au pairträff! Så S fick snällt följa med till sjukhuset. För inte kunde jag stanna i huset min sista au pairträffskväll! Egoist är jag!


Men i alla fall så var J tvungen att övernatta på sjukhuset . U stannade ocks kvar. Men hur gör vi med S? Hon fick så snällt sova hos en kompis. Så i morse var det bara jag och R i huset. Tack för att han åkte till jobbet i vanlig tid!!


Men nu är J och U tillbaka i huset. J ser dubbelt och får inte anstränga ögonen. Hon får inte, se tv, läsa, spela spel, sitta vid datorn etc. Alltså måste hon vila och hon FÅR lyssna på radio. Vad roligt det måstevara! Inte!!



Av Ida - 21 januari 2010 15:27

Jag har haft en egen uppgift idag. (förutom jobbuppgifterna) Och jag klarade det!! Jag tvivlade länge på mig själv, jag har gått igenom massor med planer, jag har nästan gett upp, jag har nästan brytit ihop. Men jag samlade mod, ringde först och frågade U om jag fick låna deras telefon. Sedan slog jag numret till det hotell i Paris som jag och E ska bo på. Jag hade förväntat mig det värsta. En fransos som inte kunde ett ord engelska och som skulle skälla ut mig. Jag börajde så smått på franska, men han fattade inte så jag frågade den hemska frågan "Parlez-vous anglais?" Och fick ett klockrent svar: "Yes of course!" VILKEN STEN SOM FÖLL FRÅN MITT HJÄRTA! Tacka vet jag ett försök på franska i alla fall. Jag ogillar skarpt att prata i telefon med folk jag inte känner väl. Så jag var riktigt nervös. Men jag har ringt. Killen sa att det var okej att vi anländer vid midnatt. TACK! Jag var som sagt så sjukligt nervös. Hopaps inte E har för stora förhoppningar på min franska bara! Parlören är nedpackad och vi kan tydligt visa att vi inte är engelsmän. Hoppas jag. MÄn är vi då inte i alla fall.

Men Metron ratar jag på kvällstid. Blir att ta taxi!


Så jag har besegrat mycket idag!


E tipsade mig om en film, egentligen två stycken, igår. Så jag började se ena igår, första filmen. Sister Act. Vilken bra filM! riktig må brafilm. ROligt är den ju också! En superbra film att se själv :D Såg andra delen i morse. Sedan så har jag sett uppföljaren. Sister Act 2. Men jag msåte säga att ettan är bättre. Som det som oftast är!

SE DEN! Ett HETT tips!!


Bra nyheter, E är frisk från magsjukan!


Paris imorgon helt enkelt!! Kan inte fatta de. Sedan är det bara åtta, ÅTTA dagar kvar! Ååh, det är så overkligt! Men jag ska passa på att göra massa saker nästa vecka.

Några saker jag "måste! göra. 1. sista kursen, ett måste? 2. Bio 3. STARBUCKS! 4. fotopromenad (hoppas på BRA väder!) 5. en runtur i centrala Murten/Morat. 6. Baka något. 7. Packa och städa ut så de inte ens märkt at tjag varit här i ett halvår! 8. Köpa min sista tågbiljett. 9. Åka tåg till Geneve. Checka in. Lämna landet.


Är ni med mig?


KRAMHEJ

Av Ida - 20 januari 2010 20:32

att det snöade tidigare ikväll! Eller runt 16-17tiden i alla fall.. De första snöflingorna som singlade ner smälte så ärligt bort vid landningen. Men då snöhastigheten ökades på så hann inte plusgraderna döda flingorna och de gaddade ihop sig som ett täcke över landskapet.. Nåja, gräsmattan och uppfarten i alla fall!

Två centimeter kanske det blev, SOM MEST.


Nu hoppas jag bara på minusgrader så det vita landskapet inte är ett minne blott imorgon.


Nu ska här ses film!!

För resterande kvällar i Schweiz så behöver jag tips på filmer!! Det ska inte vara thrillrar, sckräck, rysare och sånt. Det är jag för ensam för att kolla på själv! Men det får vara allt som har med romantik, drama och göra. Till och med tonårsdramafilmer är acceptabla! Jag slukar allt (i den kategorin) för tillfället!


Kramhej

Av Ida - 20 januari 2010 15:02

bright star. En film alltså! Under hela den långa filmen satt jag och tänkte på hur slående lika huvudskådisen och en bloggerska jag brukar följa är! Så jag gjorde ett kollage och undrar vad ni tycker!


så vad tycker ni?

Det är alltså UnderbarClara som bloggar på folkbladet.nu som jag syftar på!



Jag anser själv att det var mer lika varandra då den enes bild bara fanns i mitt huvud.. De är inte lika lika då bilderna ligger bredvid varandra..


På tal om filmer, jag tycker att dagens filmer är mycket längre än "då jag var yngre"... Nä, jag tycker många filmer är runt 2 timmar nuförtiden!


Kramhej  

Av Ida - 20 januari 2010 11:01

Magsjuka i planerna, nej tack!

Okej, min kära Paris-reskamrat har fått magsjuka. Jag är inte hysterisk. Bara hon slutar kräkas nu så att hon hinner piggna till tills på fredag så att vi kan åka ändå!


Jag har inte hunnit bli smittad i alla fulla fall!

Har städat färdigt huset idag. Så nu väntar bara en städning till innan det är klart för alltid! Imorgon laddar vi för tvätt! och på fredag för packning till Paris :)

Jag peppar upp mig med bilderna som jag utlovat. Vissa för väldigt länge sedan.. Nu kommer dem i alla fall! (ligger uppe fler bilder på min sida på facebook!)


  


Ovan- Den här bilden är taget i solnedgången över Grindelwald. Förra söndagen då jag åkte alldeles själv på en dag full av skidåkning i perfekt väder, i perfekta pister och alldeles lagomt mycket folk! Stod i kö EN gång på en hel dag! En söndag dessutom! SÖndagar är heliga i det här landet, det är dagar då man åker på utflykt med familjen. Och jag var nästan ensam i pisterna. Var nog bästa dagen i mitt 17åriga slalomliv! (upplevelsemässigt i alla fall..)


  


Ovan- Den här bilden tog jag i lördags då jag, S och J var i Engelberg och klämmde lagg. Eller jag gjorde det i alla fall. Det var väldigt bra väder med klarblå himmel på förmiddagen men sedan mulnade det på och i slutet av skiddagen var himlen alldeles grå. Som tur var så var sikten bra hela tiden och det var inte någon dimma alls! Nästintill vindstilla också. Pisterna var tyvärr väldigt uppåkta och det var först på långsvängen ända ner till byn som var bra pistat. Troligen berodde det mest på att där var det ingen som svängde. Alla åkte rakt ner för den var så flack. Men jag testade kraftgränserna och tog för mig några svängar i alla fall. Är man bäst så är man!


  


Ovan- Jag står utanför Historiska museet i Bern. Jag och E var där i söndags och kollade in många olika utställningar. Tyvärr började vi med det, som vi senare insåg, var det tråkigaste. Vi skulle kanske ha hoppat det och bara kollat in de andra! Men om vi hade gjort det skulle vi ju knappast vetat att det var så dåligt. Och vi skulle inte heller ha vetat att det fanns en stad i USA som heter New Bern och hur den kom till. Inte heller skulle vi vetat att Nicholas Sparks bor där. (författaren till The Notebook)



  


Vi spenderade mest tid på den här utställningen. EINSTEIN-museet! Han är väldigt intressant måste jag säga! Och det finns så otroligt mycket information som man (inte jag i alla fall) visste om honom. Han har levt ett väldigt speciellt liv och vi hann inte ens gå igenom hela hans liv. Vi gav upp någon stans där andra världskriget började. Kändes så tragiskt. Roligare att läsa om hans uppväxt och hans familj och sånt! Jag försökte mig även förstå mig på hans ideer, men det var inte det lättaste kan jag säga. Hans funderingar kring tid, längd  och rörelse och sambandet där emellan. Han var riktigt smart den killen! En sak som jag inte hade en aning om honom var att han som väldigt ung sa upp sitt tyska medborgarskap och var blev då utan något medborgarskap tills han många år senare sökte sig ett schweiziskt medborgarskap. Hans första kärlek var med en kvinna som studerade på samma plats som honom. Hon födde hans första barn, oäktenskapligt. Men stackars Einstein fick aldrig träffa barnet, som föddes i smyg i moderns hemland. Jag vet mycket mer. Men jag kan absolut inte skriva det här, för då skulle nog bloggen bli överbelastad! Och så skulle ni bli uttråkade för jag är så otroligt dålig på att återberätta saker. Dålig på att berätta överhuvudtaget.

I alla fall, på kortet syns E i en pytteliten del av hela Einsteinmuseet. Vi vet fortfarande inte om jag fick ta kort. Men jag "råkade" ta ett. DOck blev det lite suddigt. Men vadå! Ofta man har ett kort från Einsteinutställningen. Som jag starkt tror att man inte får. Ta kort alltså.


  



Museet var väldigt vackert från utsidan. Lite kråkslottskänsla. Riktigt mysigt! Men jag har inte laddat upp någon bild från utsidan. Men den här bilden är tagen från ett av tornen som fanns i museet. Rakt nedanför syns Helvetiaplatz. Historiskt för Bern. Sedan på andra sidan bron så börjar själva staden. Riktigt bra utsikt från tornet! Vi såg även solnedgången därifrån.

Liiiiiiiite snö fanns det kvar i söndags, men nu är ALLT borta. Förutom några klumpar som ligger här på gräset. SOm förut var snögubbar, vilket man inte ens kan föreställa sig nu.


Jag ogillar skarpt det här vädret.


Nu ska jag snart börja med lunchen. Njut av mina bilder än så länge! Vill du se fler alp-bilder så kan du klicka HÄR. (klicka på "klicka HÄR". Då kommer ett nytt internetfönster att öppnas och du kan kolla på fler bilder! Lycka till mormor! )

Ovido - Quiz & Flashcards