Ida -

Alla inlägg den 25 januari 2010

Av Ida - 25 januari 2010 19:03

Dagen har spenderats med kortspel (med J som är hemma från skolan pågrund av hjärnskakningen och inte får se på tv/sitta vid datorn/ läsa osv.. 

Sedan lunch, rester.

Sedans sista städningen för övre våningarna. Sen latade jag vid datorn ett tag och sedan skulle jag sätta igång med middagen. JAG ÄLSKAR LAX!

Nu är jag på språng mot franskakursen, förmodligen den sista i hela mitt liv.. Eller i alla fall inom den snaraste framtiden!


Kramhej

Av Ida - 25 januari 2010 10:37

Helgens strapatser har inneburit tåg, metro, promenader och fantastiska vyer! Vi har hunnit med mycket, väldigt mycket!

På fredagen så möttes vi i Lausanne för att ta tåget till Paris! Vi åkte i några timmar och vid 23.30 så kom vi till Paris. Då tog vi en taxi (vi fick leta reda på var vi skulle på en vägkarta taxichaffisen hade... ) och påväg till hotellet så åkte vi förbi Moulin Rouge!! Det var minst lika vackert i verkligheten som på filmen!! Men jag fick ingen bra bild på det med kameran. Vi åkte ju som i en taxi också. Men det var vackert! Dock är det inga kvarter man vill vara i som svenska på kvällen.. Inte överhuvudtaget egentligen. (Sexkvarter kan man kalla det också.)

Vi började lördagen med att bege oss mot Katakomberna för en rundvandring. Vi hittade museumet/ingången och ställde oss i kö. 4 euro sedan var vi inne. Nerför en trappa och sedan en lång prmenad under jord för att komma fram till de underjordiska gravarna. Meter efter meter med uppradade skellet och kranium. Jag kan inte förstå hur många som ligger begravda därnere! Ruskigt många i alla fall!!


Sedan begav vi oss mot "centrum" för att gå och kolla på Louvren. Metron gick jättesmidigt och var jättelätt att hitta! Det svåra var att veta vilken uppgång man skulle gå för att hitta ut. Men vi gick aldrig vilse!

 Vi gick aldrig in i Louvren för vi (jag) ansåg att det skulle ta för lång tid. Istället åkte vi till området där katakomberna var. Där letade vi en butik som vi blivit tipsade om. Men vi hittade inte den. Däremot så hittade vi lite andra affärer samt ett ställe där vi kunde äta! Jag och E delade typ på en kyckling. Efteråt blev det efterrätt och jag tog Créme Bruleé. Ett måste i Paris? Nu har jag smakat det i alla fall!

Sedan åkte vi in för att shoppa litegrann.. blev lite mer än väntat. Men vi hittade inte lyxgatan..

Då det mörknat så tog vi metron mot Eiffeltornet. Vi kom upp på allen som leder rakt över Seine och igenom tornet. Det var väldigt vackert då det var upplyst på kvällen. På heltimmar så börjar den dessutom glittra! Men det fick jag ingen bild på..

  


Det var regnigt och grått väder hela helgen. Som tur var så var det inte dimmigt så vi såg ändå allt rätt bra!


Sedan åkte vi taxi förbi de fina kvarteren. Där de hade Gucci, Armani och massor med andra märken! Glamouröst..


Vi spenderade hela kvällen på hotellet framför tvn och NRJ music awards! Yeeey


Söndagen så "försov" jag mig. E var duktig och gick upp och så. Men jag drog mig lite länge.. Då åkte vi till Chatelet och promenerade till Notre Dame. Jag hade förväntat mig megalång kö, som det var då jag var där för mer än 10 år sedan. Det gick in en grupp just då vi kom så vi stod först i kön! Dessutom var det gratis för europeiska medborgare under 26 år! Gratis för oss alltså!! Vi gick uppåt i ena tornet, gick efter sidan och in i klocktornet, sen så gick vi ändå upp i det södra tornet. Och sedan ner igen för de slitna trapporna.  Där uppe så skymtade den vackraste utsikten i Paris. Dessutom är ju dekorationen på kyrkan MAGNIFIK! (och vilken fotograf jag är!!)


  


Då vi kom ner så gick vi direkt in i kyrkan. Och mässan skulle just börja, så vi såg då biskoparna gick med sån där rökslunga och det var häftigt! Vi gick runt i "besöks"delen. Kollade på de vackra glasfönstren och så lyssnade jag med ett halft öra på mässan. Det var flera biskopar som pratade på flera olika språk, bland annat en (väldigt) ung engelsman! Mäktigt var det! Sedan skulle vi gå till ett Café som vi ville fika/äta på. Vi gick dit men insåg att det var ganska dyrt.. Så vi skippade det. Vi åkte istället mot Montmartre och Sacre Coeur. Vi satte oss och åt på restaurangen i hörnet mot kyrkan. Sedan gick vi ner för att ta en närmare titt på Moulin Rouge. Det var ju inte alls lika pampigt på dagen. Men kvarnen lyste och snurrade. Sedan kom vi på att vi ville ha en crêpe. Men vi (jag) hittade inget ställe som dög för mig.. Så vi skulle gå över vägen. Det var röd gubbe (som för övrigt INGEN i Paris bryr sig om) så vi väntade. Vi är ju lite duktiga i alla fall. Polisen som stod och patrullerade i korsningen kollade på oss som om vi var födda på Pluto. Han vinkade frenetiskt oss över vägen. Mot röd gubbe. Men visst går polismans tecken före allt annat? Eller hur var det ;P


Vi hade några timmar att fördriva så vi gick upp mot Sacre Coeur igen. Köpte en Crêpe på hörnet och gick upp mot kyrkan. Många trappor. I ena blir vi påflugna av några försäljare som ville sälja armband. Jag blir förbannad. Tror de att jag vill köpa om jag känner mig påhoppad? Som tur var så överlevde vi killarna. Vi gick upp. Ända upp. Och längst upp fanns den bästa levande statyn som jag någonsin sett. Eller han var ingen staty. Han var en manlig älva (alf?) som spelade och dansade och var allmänt nästan lika stor publikmagnet som kyrkan. Och jag lyckades med en bild!!


  


Sedn gick vi ner till metron och åkte mot tåget med destinatiton Bern. Då var den sagolika helgen över. Och vi hann med allt utom möjligen triumfbågen. Men den tar vi nästa gång!



Men hotellet var jättebra. Trappuppgången samt hissen var schaskiga men rummet var över ALL förväntan! Nyrenoverad toalett och rum. Sängen var ett fluffigt moln och jag svävade i drömmarnas värld. Jag sov väldigt väldigt skönt! Ett riktigt bra boende-tips om ni ska till Paris! Lite avsides men metron går från samma kvarter! Och det var billigt, 118euro för två personer två nätter. Dessutom är taxin i Paris billig. För 18euro tog taxin oss mellan Gare du Lyon och bortanför Montmartre, alltså genom i princip hela Paris. Så tveka inte att ta taxin!!


Jag hade en helt underbar helg i alla fall! Tack E för att du följde med!!



Kramhej 

Ovido - Quiz & Flashcards